Régóta küzd alvásproblémával? Az alváslaborban kiderülhet az oka

Régóta küzd alvásproblémával? Az alváslaborban kiderülhet az oka

2022.05.24

Egyre többen szenvednek a horkolás, az álmatlanság és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítése azonban nem mindig könnyű feladat. A laboratóriumi alvásvizsgálattal azonban kitűnő lehetőség nyílik egy egész éjszakán át történő megfigyelésre, monitorozásra, és az eredményekből már pontos diagnózis is felállítható. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus az alváslaborral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélt.


Milyen esetekben szükséges az alvásvizsgálat elvégzése?

 

Az alvászavar, álmatlanság kínzó tünetei mellett fontos kiemelni, hogy az alvásbetegségek jeleit sok esetben napközben észlelik a páciensek, ezért esetleg nem is gondolnak arra, hogy az ok az alvásban keresendő. Szokatlan fáradtság érzet, álmosság jelentkezik annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége elvileg eléri a felnőttek esetében szükséges napi 7-8 órát. Az alvászavarral küzdők rendszerint nehezebben koncentrálnak, teljesítő képességük csökkenhet, ingerlékenység jelentkezhet. Az alvásproblémák éjszaka jelentkező tüneteire – főként a horkolásra és a nagy felhorkantással járó kapkodó légvételre, az alvási apnoéra - rendszerint a hálótársak figyelnek fel. A tünetek nem pusztán zavaróak, de hosszú távon komolyabb betegségeket: magas vérnyomást, szív és agyi érbetegséget, cukorbetegséget is előidézhetnek. 


Tehát minden olyan esetben fontos lehet az alváslaborban végzett vizsgálat, amikor a nappali tünetek alvászavarra utalhatnak, illetve ha valaki tudja is magáról, hogy alvásproblémája van, de a hagyományos orvos-beteg találkozás során nem sikerült pontos diagnózist felállítani.  Ez nem is csoda, hiszen az egyszerűbb esetektől eltekintve az alvási mechanizmus teljes megértéséhez szükséges lehet egy teljes éjszakán át tartó megfigyelés. Ilyenkor nem csak a különféle agytevékenységek, de a szervezetben zajló egyéb folyamatok - keringés, légzés és ezek összefüggései – is monitorozhatók.

 

Az alvászavarok diagnosztizálásának eszközei

 

- Az alváslaborban zajló vizsgálatok fő részei a poligráfia és a poliszomnográfia. A poligráfiás vizsgálat során regisztrálják az alvás közbeni légzést, a perifériás pulzust, a vér oxigén-telítettségét, mellkasi légzési kitérést, szívfrekvenciát, testpozíciót, lábmozgást. A poligráfiás vizsgálat nem mutatja meg az alvás szerkezetét, időtartamát, minőségét. Erre a poliszomnográfiás vizsgálat alkalmas, amellyel monitorozható az az alvás mélysége, szerkezete, az alvásciklusok száma, a teljes alvásidő, az elalváshoz szükséges idő, az éjszakai ébredések gyakorisága, valamint, hogy óránként hány esetben lép fel légzészavar. Ez az összetett elemzés, az élettani folyamatok felmérése azáltal válik elérhetővé, hogy a poliszomnográfia a poligráfiás vizsgálat által regisztrál jellemzőkön túl EEG és EOG (szemmozgás) csatornákkal is rendelkezik.


Az alváslaborban zajló poliszomnográfiás vizsgálattal tulajdonképpen minden főbb alvászavar detektálható, így az álmatlanság, az alvási apnoé és az alvásfüggő mozgászavarok is – hangsúlyozza a szomnológus.

 

Hogyan lehet felkészülni az alváslaboratóriumi vizsgálatra?

 

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alváslaborban zajló vizsgálat hasznosságát, azonban arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy mindez a lehető legkényelmesebb legyen a páciens számára. A kellemes, barátságos környezet mellett a vizsgálat napján már érdemes mellőzni a koffein- és alkoholfogyasztást és a napközbeni alvást, hiszen így ezek a faktorok már nem befolyásolják az elalvást, az átalvást – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus. – Olyan alváshoz szükséges felszereléseket is szükséges magával hoznia a páciensnek, amelyek alapvetőek – tehát például pizsama, papucs, tisztasági csomag -, és fontosak az adott személynek az alváshoz. Ilyen lehet akár egy párna vagy kabala is. A szedett gyógyszerekről előzetesen egyeztetni kell a kezelőorvossal és a szomnológussal, illetve azokat a szokásos módon be kell venni a vizsgálat napján és estéjén is! Lefekvés előtt a betegre felhelyezik azokat a szenzorokat, érzékelőket, melyek az alvás alatti életfunkciókat rögzítik. Ezek száma függ az alvásvizsgálat típusától, amely a beteg panaszai alapján határozható meg. Az éjszaka folyamán egy alvástechnikus szakember ébren kíséri végig a vizsgált személy alvását, ő azonban a műszerekkel együtt egy másik helyiségben tartózkodik. Az alvás közben mért adatok elemzése a műszerekről történő letöltés után válik lehetségessé, ami az alvásambulancián történik, az alvást követő napokban. Az eredmények birtokában a szomnológus felállítja a diagnózist és terápiát javasol, vagy – ha szükséges – további vizsgálatokat ír elő.