Hírek

Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

2022.08.05

 

A nyári forró napokon sokan szenvedhetnek fejfájástól, azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy valóban csupán a kánikula okozza-e a panaszt? Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa a fejfájást okozó egyéb okokról és komolyabb betegségekről beszélt.

Tovább

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

2022.08.01

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek.

Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

Tovább

Így előzhetjük meg az ételmérgezést nyáron

2022.07.13

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

Tovább

A poszt- és a long-Covid idegrendszeri tünetei

2022.07.05

A poszt- és long-Covid panaszok rendkívül sok embert érintenek, akik enyhébb-súlyosabb lefolyással átestek a koronavírus fertőzésen. Ezen panaszok annyira szerteágazóak lehetnek, hogy kezelésük sokszor számos szakterület együttműködését igényli. A neurológiai jellegű tünetekről dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.

Tovább

Rossz szokások, melyek elhízáshoz vezethetnek

2022.06.30

A túlsúly szinte az egész világon népbetegségnek számít, melyért nem csak a genetika, hanem az életmódunk is nagyban felelőssé tehető. Amennyiben valakin van kisebb-nagyobb túlsúly, legtöbbször szeretne is tőle megszabadulni- ám ehhez érdemes tisztában lenni azokkal a rossz szokásokkal, melyek hátráltathatják a folyamatot. Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó orvosát ezekről kérdeztük.

Tovább

Mit kell tenni, ha ételallergiára gyanakszunk?

2022.06.24

Bizonyos ételek fogyasztását követően különböző tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hasfájás, hasmenés miatt fordulunk orvoshoz, de bőrtünetek, csalánkiütés, vagy szájüregi panaszok, torokviszketés is gyakori panasz. Dr. Hidvégi Edit gasztroneterológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kivizsgálás fontos, mert akár súlyos ételallergia is állhat a háttérben.

Tovább

Hogyan hat a meleg a szívbetegekre és mikor kell orvoshoz fordulni?

2022.06.20

A nyári hőség és a frontok is megviselhetik a szív-érrendszeri betegeket, akár kezelt, akár kezeletlen állapotról van szó. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket feltétlenül ki kell vizsgáltatni és jó tanácsokkal szolgált az érintetteknek.

Tovább

Mikor van szükség hematológusra?

2022.06.13

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

Tovább

Anyajegy vagy bőrrák? Fontos a bőrgyógyászi szűrés

2022.06.08

Amikor áttanulmányozzuk a bőrünket, nem feltétlenül tudjuk meghatározni, pontosan mi is az adott képlet. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy vajon tényleg anyajegyet látunk-e, vagy ha változást észlelünk a képlet megjelenésében, mindenképpen ellenőriztessük azt bőrgyógyásszal. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő képletek, változások a bőrön.

Tovább

Hová forduljak az ismeretlen eredetű fájdalommal?

2022.05.30

A fájdalommal kapcsolatosan zavarba ejtő érzés lehet, hogy néhány esetben nem konkrét érzésként jelenik meg, illetve az alapvető vizsgálatok során nem születik diagnózis. Ilyen bizonytalan és ismeretlen eredetű fájdalmaknál sem szabad belenyugodni az állapotba, és el kell indulni egy részletesebb kivizsgálás irányába. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról is beszélt, mit kell tenni, ha valakiben a daganatos betegség gondolta is felmerül.

Tovább