Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

2022.08.05

 

A nyári forró napokon sokan szenvedhetnek fejfájástól, azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy valóban csupán a kánikula okozza-e a panaszt? Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa a fejfájást okozó egyéb okokról és komolyabb betegségekről beszélt.

A hőség mellett más tényezők is okolhatók a fejfájásért

 

A nagy meleg – bár sokak számára nehezen elviselhető – legtöbbször nem önmagában okoz fejfájást. Gyakran más tényezőkkel együttesen váltja ki a kínzó tünetet. Ilyen tényezők lehetnek:

 

 • Dehidráció, kiszáradás, folyadékhiány, főleg idős embereken, akik érelmeszedésben szenvednek.
 • Napszúrás, hőguta, hőkimerülés.
 • Túl hosszú ideig tartó napozás.
 • A leégéstől védő termékek vagy parfümök illatanyagai.
 • Étkezések kihagyása, a krónikus gyógyszerelés megváltoztatása.

 

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

 

A fejfájás mellett más tünetek is figyelmeztethetnek a szervezet működészavarára. Hőkimerülésről beszélünk, ha erős izzadás és hiányos folyadékbevitel következtében felborulnak az anyagcsere folyamatok, hányinger, hányás, izomgörcsök, gyengeség, gyors és elnyomható pulzus, ájulás jelentkezik.

 

A hőguta súlyosabb és veszélyesebb állapot, mint a hőkimerülés. A beteghez sürgősen mentőt kell hívni, ha zavartságot, hányingert, hányást, száraz és kipirosodott bőrt, erős, gyors szívverést tapasztalunk, és a páciens testhőmérséklete 40 Celsius fok fölé emelkedett!

 

A kiszáradás jellemző tünetei a fejfájás mellett a száraz száj és ajkak, a kínzó szomjúságérzés, a kevés és sötét vizelet, a fáradtság. Komolyabb a helyzet, ha izomgörcsök, kifejezett gyengeség, súlyos hasmenés, hányás, zavartság, ájulás következik be, ekkor hívni kell a 112-es telefonszámot!

 

A megelőzés és a kezelés is fontos

 

Az Amerikai Migrén Alapítvány összefoglalta azokat a teendőket, amelyekkel megelőzhető a hőségben könnyen kialakuló fejfájás.

 

 • Egész nap sokat kell inni, és nem ajánlott kihagyni a rendszeres étkezéseket.
 • Óvakodni kell a tartós direkt napsütéstől.
 • Ajánlott rendszeresen árnyékos helyen pihenni.
 • Előnyös a napszemüveg használata. 
 • Érdemes illatmentes kozmetikai termékeket választani.
 • Ajánlott visszafogni a fizikai aktivitást.
 • Az előírás szerint szükséges bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni.

 

Ha már kialakult a fejfájás, jót tehet egy hideg borogatás vagy jeges palack a halántékra helyezve, egy hűvös zuhany, hideg víz lassú kortyolgatása, viszont ilyenkor nem ajánlott koffeines italt fogyasztani. Segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is.

 

A migrénes rohamok kezelése szakorvos segítségét igényli

 

A nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító önmagában is fejfájást okozhat, így kialakulhat egy ördögi kör. A migrénes roham kezelése és megelőzése orvosi feladat – emeli ki dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - A migrénes rohamok súlyossága, gyakorisága és kísérő tünetei alapján lehet meghatározni, hogy milyen gyógyszert lehet és kell alkalmazni.

 

Folyamatos megelőző kezelésre is szükség lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezen szerek közé tartoznak bizonyos antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, vagy béta receptor-blokkolók megfelelő orvosi felügyelet mellett. Nagyon fontos az életmódbeli szabályok betartása is. A páciensek gyakran megfigyelik, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamokat. A személyre szabott kezelés beállítása és ellenőrzése neurológus feladata.

 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)