Mit kell tenni, ha ételallergiára gyanakszunk?

Mit kell tenni, ha ételallergiára gyanakszunk?

2022.06.24

Bizonyos ételek fogyasztását követően különböző tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hasfájás, hasmenés miatt fordulunk orvoshoz, de bőrtünetek, csalánkiütés, vagy szájüregi panaszok, torokviszketés is gyakori panasz. Dr. Hidvégi Edit gasztroneterológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kivizsgálás fontos, mert akár súlyos ételallergia is állhat a háttérben.


Ételallergia vagy ételintolerancia?

 

Mindkettő okozhat különböző panaszokat, ám nem mindegy, hogy ételallergiával vagy ételintoleranciával van-e dolgunk. A kettő között ugyanis lényeges különbségek vannak. Az ételallergia során fehérjékkel szemben jön létre egy immunológiai reakció. Az ételintolerancia viszont egy érzékenység, nem allergia, hanem egyéb kiváltó oka van, laktóz intolerancia esetén például a tejcukor-bontó enzim csökkent enzimműködése.

 

Az ételintolerancia nem okoz életveszélyes tüneteket, ám a betegnek sok panasza lehet miatta, ezek pedig az életminőségét befolyásolják. A kiváltó októl függően előfordulhat, hogy átmeneti diétát követően vissza lehet vezetni a korábban problémás élelmiszert az étrendbe, vagy – például laktóz vagy hisztamin intolerancia esetén – alkalmanként enzim tartalmú tabletta szedésével megelőzhetőek a panaszok. Az ételallergia mellett azonban szigorú, néha akár élethosszig tartó diétát kell tartani, sok esetben az allergént nyomokban tartalmazó ételeket is kerülni kell. Ételallergia esetén bizonyos esetben fennáll az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia kockázata is.

 

A szájüregi tüneteket keresztallergia is okozhatja

 

Az étkezéssel összefüggő panaszok kapcsán, pollenallergiások esetében gondolni kell a keresztallergia lehetőségére is. Ilyen esetben adott élelmiszer – ez leggyakrabban valamilyen zöldség vagy gyümölcs – elfogyasztása után száj körüli kipirosodás, nyelvzsibbadás, torokviszketés, kaparó érzés jelentkezik. Ez tehát az ételallergia egy speciális formája, amit orális allergia szindrómának nevezzük.

 

Nem minden pollenallergiást érint, de akit igen, figyelnie kell a tünetekre és ki kell vizsgáltatni, hogy pontosan melyik élelmiszer okozza – hangsúlyozza dr. Hidvégi Edit. Bizonyos zöldségek allergenitása hőkezelés hatására csökken, tehát a beteg főzve, sütve fogyasztani tudja. Lehetséges például, hogy a nyírfapollen allergiás beteg nyers almát nem, de almás pitét gond nélkül fogyaszthatja, a fekete üröm allergiával keresztallergén zeller allergenitása azonban főzés hatására sem csökken.

 

Ezért fontos a mielőbbi kivizsgálás

 

Ha étkezésekhez köthető gyomor- és bélrendszeri panaszok, bőrtünetek, rosszullét jelentkezik, forduljunk mielőbb orvoshoz, mert akár súlyos, anafilaxiát okozó ételallergia is állhat a háttérben.

 

Az anafilaxia tünetei lehetnek az ajak duzzanata, testszerte bőrpír, csalánkiütés, hasi görcsök, fulladás érzés, nehézlégzés, hányás, hasmenés és vérnyomás csökkenés. Fontos, hogy nem az összes tünet jelentkezik egy időben a betegnél, és a tünetek több hullámban is kialakulhatnak egymás követően. Az első rendszerint néhány perccel az allergén elfogyasztását követően lép fel, majd néhány órával később is jelentkezhetnek tünetek. Anafilaxiás tünetek jelentkezésekor nagyon fontos azonnal orvosi segítséget hívni, és ha rendelkezésre áll, akkor az önbelövős adrenalin injekciót használni. Ehhez azonban előtte szakorvosi vizsgálat javasolt.